perjantai 11. joulukuuta 2009

Ny se leipoo

Olen jo ainakin viitenä jouluna leiponut painonvartijoiden ohjeella joulukakkua.
Kaikki ovat siitä kovasti aina tykänneet, eivätkä ole ollenkaan sen keveyttä moittineet.
Kauheasti rupesi aamulla mieleni tekemään jotakin hyvää, joten pyöräytin tutun kaakun ;)
Tovin etsin jälleen kameraani, mutta johonkin hyvään jemmaan se on tullut laitettua, kun en vieläkään löydä. Miehen kamera on varmaan minulta piilotettu, kun en sitäkään etsinnöistä huolimatta missään näe. Onneksi on vielä jouluun tovi aikaa =) Tarttee vissiin ukko kullalta kysyä, mihin kamerat on jemmattu...
Laitan tähän tuon kaakun ohjeen, kun en kuvaakaan siitä saa ...

Puolukkainen piparkakku
(25 palaa)

Vuokaan:
2 tl Voimariini 60%
0,5 dl kauraleseitä

Taikina:
5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1,5 dl sokeria
2 tl kanelia
2 tl kardemummaa
1,5 tl jauhettua neilikkaa
1 tl inkivääriä
0,25 tl jauhettua maustepippuria
2 tl ruokasoodaa
50 g voimariini 60%
1/2 prk (125g) Valio maitorahkaa
1 dl sokeroimatonta puolukkasurvosta
2 dl Valio rasvatonta piimää

Pinnalle:
2 tl tomusokeria

1.Voitele 1,5 litran vetoinen rengasvuoka voimariinilla ja jauhota kauraleseillä. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2.Sekoita kulhossa vehnäjauhot, perunajauhot, sokeri, kaneli, kardemumma, neilikka, inkivääri, maustepippuri ja ruokasooda.
3.Sulata voimariini ja jäähdytä hieman. Sekoita sulaan voimariiniin puolukkasurvos, maitorahka ja piimä. Kaada seos jauho-mausteseokseen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
4.Kaada voideltuun vuokaan ja kypsennä uunin alatasolla noin 1 tunti, kunnes kakun reunat irtoavat vuoasta ja tikulla koitettaessa tikkuun ei jää taikinaa.
5.Anna jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa kakku. Pese vuoka ja laita takaisin kakun päälle. Jäähdytä kakku peitettynä. Ripottele tomusokeri kakun pinnalle ennen tarjoilua.

Kannattaa kokeilla, jos tykkää puolukasta.

Ei kommentteja: